Den seniorů: Oroslan
+ 15.30 vernisáž výstavy Roberta Goláně; + 17.15 beseda s Květoslavou Othovou, ředitelkou Diakonie

Den seniorů: Oroslan

Cena: 80Kč / Senioři ZDARMA

Slovinsko-české filmové drama OROSLAN se vrací do kin v sérii specifických projekcí doprovázených výstavou. Ve spolupráci s Diakoniií Českobratrské církve evangelické bude meziříčská projekce doplněna i besedou. Distributor filmu – společnost Balkanfilm – věnuje uvedení snímku jako poděkování všem pracovníkům v sociálních službách za jejich péči o lidi ve stáří.

Film doporovodí výstava vsetínského fotografa Roberta Goláně s názvem ECCE HOMO, která zobrazuje lidské stáří v proměnách času. Vernisáž výstavy proběhne od 15:30 hodin ve foyer kina a bude předcházet projekci filmu Oroslan v kinosále (16.00 úvody a promítání).

Po jeho skončení se uskuteční beseda diváků s ředitelkou valašskomeziříčské Diakonie, Květoslavou Othovou. Tématem bude důstojný život ve stáří a péče o každou lidskou bytost.

 

O FILMU:

Když si starý muž se zvláštním jménem Oroslan nevyzvedne svůj jídlonosič s obědem, spustí to v zapadlé obci na slovinsko-maďarském pomezí sérii událostí a vzpomínek. Jaký vlastně byl Oroslan? Každý si pamatuje něco jiného a něco jiného je pro něj důležité. Celkový obraz Oroslana zůstává nejasný.

Oroslan je slovinsko-český film režiséra Matjaže Ivanišina, který spojuje prvky dokumentu a fikce. Zpracování filmu zdůrazňuje, že vlastně nežijeme uzavřené životy, ale spíš jakési mozaiky, které nejsou často ani kompletní. Tuto mozaiku průběžně svým životem vytváříme, ale jak se proměňujeme, tak se také proměňuje tato mozaika, přeskupuje se a vlastně se nikdy nedokončí. Film měl premiéru na prestižním festivalu v Locarnu a byl uveden na dalších 14 festivalech, kde získal 2 ocenění.

 

 

 

 

Termíny

  • Út 5.10.2021, 16:00
    2D ČT MP

Místo konání

Velký sál kina

Pořadatel

Kino Valmez
Režie: Matjaž Ivanišin
Hrají: Margit Gyecsek, Dejan Spasić, Miki Roš
Kamera: Gregor Božič
Délka: 72 min.
Žánr: Drama
Země původu: Slovinsko, Česko

Videa

Obrázky